Vores Historie

I 2016 opererede hjertekirurg Tommi Pätilä en alvorlig hjerteinfektion på Helsinki Universitetshospital (HUS) i Finland. Det viste sig, at årsagen til problemerne var bakterier, der stammede fra munden. Pätilä havde en stærk følelse: noget skulle gøres. Han ønskede aldrig mere at skulle operere et hjerte, der led af mundbakterier.

Et væsentligt møde

Omkring samme tid mødte Pätilä Sakari Nikinmaa, en ingeniør, der deltog i et biodesignprojekt på børnehospitalet i Helsinki. Han ledte efter et interessant nyt projekt at arbejde på. Sammen med Nikinmaa og Biodesign-teamet besluttede de at gå efter det. De oprettede en forskergruppe på Aalto Universitet. Omfattende tekniske og antibakterielle undersøgelser begyndte.

En hjertekirurgs mission

Plakbakterier er ansvarlige for at forårsage 95% af tandsygdomme. En tandbørste er et effektivt værktøj til at bekæmpe plak. Alligevel fjerner selv den bedste tandbørste kun 65 % af plak. Pätilä var fast besluttet på at finde en løsning - der skulle gøres noget ved den resterende plak.

Grundlæggerholdet

Gruppen inviterede nogle af verdens bedste eksperter inden for fysik, kemi og tandpleje. Verdens bedste ekspertise blev også fundet inden for teknologi. Asien-baserede Juha Rantala, en dygtig halvlederkemiker, sluttede sig til gruppen. Rantala er dybt fortrolig med brugen af antibakterielt blåt lys. Saija Perovuos ekspertise, en laboratorieanalytiker i afdelingen for mund- og kæbesygdomme, var afgørende for Lumorals udvikling.

Innovationen

Omfattende forsøg viste, at aPDT ikke er nok og skal understøttes af et antibakterielt blåt lys. Rantala designede og implementerede omhyggeligt LED-komponenter til at producere to forskellige bølgelængder, hvilket gjorde det muligt for holdet at bevæge sig fremad. Efter tusindvis af tests fik parametrene til at virke, og til sidst blev der designet en konkret metode, Lumoral, med Harri Koskinen ansvarlig for designet.

Kliniske forsøg begynder

Under vejledning af professor Timo Sorsa blev der iværksat store kliniske forsøg i hele Europa. I de kliniske forsøg viste Lumoral sig uovertruffen. I randomiserede forsøg havde regelmæssig inaktivering af biofilm en signifikant effekt i behandlingen af paradentose, en alvorlig tandkødsinfektion. Paradentose har traditionelt været vanskelige at behandle, så den nyopdagede tilføjelse til behandlingen er et bemærkelsesværdigt gennembrud for tandplejen.

International succes

Lumoral har tiltrukket bred international interesse. Mens karies er den mest almindelige sygdom i verden, og betændelse i tændernes støttevæv er den sjette mest almindelige sygdom i verden, kæmper det medicinske samfund for at finde nye løsninger til at bekæmpe disse infektioner.

Lumoral behandling har vist potentiale til at gavne flere patientgrupper med vanskelige at behandle tilstande. Holdet fortsætter sine videnskabelige bestræbelser med igangværende studier i akademiske samfund rundt om i verden.

Gå til videnskaben bag